Het ouderlijk gezag in Beijing!
Door: Wieteke
Blijf op de hoogte en volg Wieteke
10 Augustus 2010 | China, Beijing
Het is weer even geleden, maar deze keer heb ik een goede reden. Papa en mama zijn twee weken op bezoek geweest! Afgelopen zaterdag zij ze heel vroeg weer richting Nederland vertrokken. En wat kan een mens veel zien en doen in twee weken! We hebben alle toeristische trekpleisters bezocht, maar ze hebben ook een indruk gekregen van de stad die je normaal als toerist niet krijgt. Van allerlei verschillende restaurantjes tot het openbare vervoer, tot zwarte taxi's, tot Beijing opera.. We hebben het allemaal gezien of gedaan. Ik vond het zo ontzettend leuk om juist aan hen te laten zien wat een geweldige stad Beijing is! En natuurlijk ben je dan een beetje trots als je alles zelf in het Chinees kan regelen... (freule, ik wil een schouderklopje ;-))!
Ik kan hier uiteraad gaan vertellen wat we allemaal gedaan hebben, maar dan krijgen jullie weer een beschrijving door mijn ogen. Het leek ons veel leuker als iedereen deze keer een verslag kan lezen van twee mensen die voor de eerste keer in de stad zijn en die alles onbevangen kunnen bekijken. Vandaar hieronder het reisverslag, geschreven door papa.
-------------------------------------
Auchenorrhyncha chinensis zeikania
Wat een land/stad! Enorme contrasten in rijkdom, in bouw, in begroeiing, in.., noem maar op!
We hebben genoten, genoten en nog ‘ns genoten! Niet alleen van het enorme enthousiasme waarmee Wiet ons door Beijing rondleidde, maar meer nog van haar uitstraling die getuigt van het ontzettend naar haar zin hebben aldaar.
Gelopen hebben we vanaf onze aankomst op het vliegveld tot aan het uur van vertrek afgelopen zaterdag. Daarbij hebben we zowat alles gezien wat Beijing op het gebied van cultuur te bieden heeft. En dat - in de eerste week - bij temperaturen van meer dan 40 graden Celsius en een grijze, stoffige lucht, veroorzaakt door de smog van de vele honderdduizenden auto’s die er rondrijden. Alleen al aan taxi’s zijn er in Beijing zo’n tachtig tot negentig duizend! Taxi’s die ons tegen een voor ons ongekend laag tarief van ca. 45 kuai (ca. EUR 5,00) van de ene kant van Beijing naar de andere kant brachten, van noord naar zuid, van oost naar west. Ook met het gebruik van de metro (in het kader van de Olympische Spelen van 2008 drastisch uitgebreid en vernieuwd) zijn we, dankzij het uitstekende oriënteringsvermogen van Thea dat mij geheel ontbreekt, helemaal vertrouwd geraakt. Voor omgerekend 20 eurocent kun je Beijing helemaal ondergronds doorkruisen.
Wat hebben we zoal gezien/gehoord/ervaren?
- de Hutong-school waar Wiet haar Chinese les krijgt; een zeer idyllisch plekje
- de school in een modern, fris flatgebouw op de tiende verdieping, waar Wiet haar geld verdient (Kindy Roo) met het onderrichten van kaalgeschoren, kleine Chinese kindjes
- haar onderkomen in een kolossaal flatgebouw
- de hutongs (een verzameling van steegjes, straatjes, huisjes, pleintjes, marktjes; zeer de moeite waard!)
- het Plein van de Hemelse Vrede (Tiananmenplein) waar zonder problemen één miljoen mensen kunnen rondlopen wat bij tijd en wijle ook gebeurt
- het Zomerpaleis
- een dooie Mao in zijn mausoleum waarvoor we met tienduizenden (echt waar!) ca. twee uur in een steeds weer slingerende de rij gelopen hebben
- een prachtige botanische tuin
- de verboden Stad
- het Pagoden-bos
- de Hemelse Tempel
- het Keizerlijk Paleis
- de Lamatempel
- diverse nieuwe immens grote winkelcentra
- een warenhuis van V&D-afmetingen waarin alleen maar thee verkocht wordt
- de armoede van Beijing
- de rijkdom van Beijing
- de Lange Muur
- de Auchenorrhyncha chinensis zeikania; een cicade/krekel die het geluid voortbrengt van een zeikend, zeurderig, drenzend kind dat niet na te doen is!
- de Drum Tower
- de Bell Tower
- een traditionele Chinese massage van voor de dames de voeten/benen en voor mij rug, nek en hoofd; een heel aparte ervaring
- een Chinese theeceremonie, waarbij diverse theesoorten opgediend worden, uiteraard met de bedoeling deze daarna te kopen
- een cursus zeepsteen snijden
- een museum waarin China haar plannen voor de toekomst uit de doeken doet
- vieze, smerige, stinkende openbare toiletten’
- pleinen die gestofzuigd worden, met een schoonmaakmachine daarna worden gereinigd om vervolgens weer gepolijst te worden
- slecht/niet onderhouden stoepen met gaten, drek, afval en een blindengeleidestrook die op diverse plaatsen onderbroken wordt door gebouwtjes of andere obstakels
- overal, maar dan ook overal, jonge Chinese mensen in diverse soorten uniformen die in onze ogen nutteloos werk doen, zoals:
* reizigers in metro’s duwen
* trappen schoonmaken waarop duizenden mensen lopen
* straten vegen waarop een paar boomblaadjes liggen
* uit het raam van een bus de hand uitsteken om aan te geven dat een bus links of rechtsaf gaat, ondanks dat dat al aangegeven wordt door knipperlichten
* met z’n twaalven klanten helpen in een ijssalon
* met z’n veertienen op een vierkante meter grasplantjes poten in een park
* jonge Chineesjes, ook weer in uniform, die aangeven dat een roltrap naar boven gaat
* jonge Chineesjes die aangeven dat een roltrap naar beneden gaat
* zes Chinezen als welkomstcomité bij een restaurant, winkel of bezienswaardigheid
- het onbeschaamd aanstaren van ons door de Chinezen in bus, metro, winkel en op straat
- ranzige meur van vuilnishopen en rottend organisch materiaal (eieren, groente, vruchten, etc.)
- de typische geur van Chinese kruiden
- stinkende uitlaatgassen
- etc.
Voor de website moet ik het hierbij laten. We hebben door Wiet een uitstekende indruk van Beijing gekregen. Een ervaring om nooit, maar dan ook nooit te vergeten.
Wiet, ontzettend bedankt!
-------------------------------------
Zó leuk om elkaar twee weken weer eens intensief te zien en spreken! En dan helemaal op deze plek! Pap, mam, super dat jullie er waren en werkelijk waar alles over jullie hebben laten heenkomen! :-)
Ondertussen ben ik weer druk aan het studeren. Dat was er natuurlijk de afgelopen twee weken niet zoveel van gekomen. Inmiddels ben ik weer van klas veranderd, mijn klas is opgeheven, omdat ik de enige nog resterende student was. Maar, ik heb nu twee dagen achter de rug en ben ook hier heel tevreden mee!
Ook van diverse mensen afscheid genomen. Het is nu een stuk rustiger op school dan een maand terug en ik begreep dat er de komende weken niet zo heel veel nieuwe studenten aankomen.
Dat was het voor vandaag, lekker makkelijk voor mij deze keer. :-)
Ik ga nog maar eens woordjes stampen
(hebben jullie je ooit gerealiseerd dat het dubbel zo veel werk is in het chinees? Omdat je én pinyin en karakters moet leren!)
Voor de foto's:
Album=8LRAZ7GR
(Ik krijg er maar vier geplaatst, maar het volledige album kunnen jullie binnenkort inzien op de Monnikenweerd. Wel even een afspraak maken! :-))
Groetjes!
Oja, we kwamen de afgelopen weken nog de volgende dingen tegen.
Waar vind je..
... een peuter die in een metrostation door z'n moeder boven een prullenbak gehouden wordt om te plassen, en als dat niet lukt het maar gewoon op de vloer laat lopen..
... cafés die een rietje dubbelvouwen en serveren onder het lipje van het blikje zodat je rietje hoe dan ook lek is...
... politieagenten in uniform die samen vechten op straat...
... een geweldig mooie verzorgde taart met vers fruit waarbij peterselie is gebruikt om er een groen tintje aan te geven...
10 Augustus 2010 - 11:08
Judy:
Geweldig verhaal om te lezen en jeetje wat hebben jullie veel gedaan en gezien!!
xx Juud -
10 Augustus 2010 - 12:06
Karin:
Van wie zal je het hebben???
Leuk verhaal van je vader.
Gisteren al de foto's en de verhalen gezien en gehoord. Je ouders hebben ontzettend genoten. Leuk voor jullie!! Groetjes André en Karin -
10 Augustus 2010 - 18:27
Rita:
Ongelooflijk, wat een ervaring. Je hebt al zo veel verteld maar nog steeds zijn er genoeg bijzondere dingen te melden. Blijkbaar is het echt een heel boeiend land.
Morgen gaan we op de Monnikenweerd verder genieten van de avonturen van Jos&Thea in China! -
12 Augustus 2010 - 14:40
Freule:
Hey Freule
Schouderklopje voor jou hoor!!! Heel goed!
Heerlijk om die hele opsomming van de belevenissen met je ouders te lezen. En dat allemaal in twee weken! Hopelijk hebben ze nu nog de tijd om even uit te rusten van hun vakantie, haha....
Ga je snel mailen met wat verhalen van hier, dat past allemala niet in dit kleine hokje ;)
xxx -
20 Augustus 2010 - 16:14
Frans:
Chinezen die je in de metro duwen? Ik zou terug duwen! -
13 September 2010 - 18:43
Petra:
Hee Wiet!
Lang geleden zeg! Hoe is het met je? Ik ben zo nieuwsgierig! Gaat het allemaal goed in Beijng? Wat doe je allemaal en wat zijn je plannen nog? Komend weekend hebben we met de meiden afgesproken, maar we missen je dan altijd wel hoor!
Hier gaat alles zijn gangetje: de scholen zijn weer begonnen en het si weer even hectisch als altijd.. met Imke gaat het super: ze groeit als kool en gaat nu zitten en doet pogingen om te gaan kruipen. Echt genieten.
Nou, ik hoop snel weer iets van je te horen of lezen!
Liefs, Peet -
14 September 2010 - 13:12
Eefke:
Hoi Wieteke,
Hoe gaat het met je? Ben je nog steeds zo aan het genieten van het leven daar. Wij hebben dit weekend met elkaar afgesproken bij de 'Bakkerswinkel' in Utrecht. We gaan je daar zeker missen. Ik zit ook alweer helemaal in het werkende leven. Met Neeltje gaat het ook super. Zij probeert haar eerste stapjes te zetten. Het is echt een schatje!!
Ik wens je nog heel veel plezier daar en hoop snel weer iets van je te horen.
Veel groetjes,
Eefke -
19 September 2010 - 13:30
Femke:
Ha Wieteke,
Thijs en ik gaan trouwen!!!
Tijdens onze vakantie in Amerika heeft hij mij gevraagd! Gisteren heb ik het aan de meiden verteld. We hebben je gemist in de Bakkerswinkel. Liefs, Femke -
24 September 2010 - 20:02
Richard:
Hoi WIet, Super verslag van je ouders, kan me voorstellen dat het voor jou ook heerlijk was hun om je heen te hebben.
Leuk om te lezen dat het goed met je gaat.
Hier bij de muziek ook alles goed maar we missen je echt wel!!!!!
Ben stiekem dan ook benieuwd wanneer ik jouw stoel weer maar klaarzetten......... laat maar horen.
Veel succes nog met alles wat je gaat doen en dikke knuf van ons allemaal hier uit het kleine kikkerlandje.
XXX Riche