Live getuige van het Spaanse kampioensfeestje
Door: Wieteke
Blijf op de hoogte en volg Wieteke
13 Juli 2010 | China, Beijing
Mwah... wat een ontgoocheling... wat een teleurstelling!
We hadden afgesproken om om half acht te gaan eten in Sanlitun (uitgaanswijk). Het was een zeer internationaal gezelschap, waaronder één Spanjaard en één Nederlander (ondergeschrevene). Na het Westerse eten (het was immers een Westers feestje deze avond) hebben we twee keer geproost, één keer met een Hollands shotje ('Dutch cup', heeft wel iets van drop weg) en één keer met Spaanse Sangria.
Daarna was er nog een lange avond te gaan, want als je om half acht begint dan duurt het hééél lang voor het half drie is.. Halverwege de avond hebben we ons in de stromende regen verplaatst naar Paddy O'Sheas, de Ierse pub waar we tot nu toe alle wedstrijden hadden gekeken. Dat moet toch geluk brengen zou je denken!
Toen we daar aankwamen (half twaalf) begon het al aardig vol te stromen, maar tot mijn grote schrik toch wel met name met Spanjaarden.. Om half twee was het afgeladen vol en mochten er geen mensen meer naar binnen. Inmiddels was het binnen één Spaans feest. Vlaggen, vuvuzela's, Spanjaarden met een octopus op hun hoofd (is dat fenomeen ook in Nederland doorgedrongen?) en heel veel alcohol. Op verzoek -en toen wij het voor hem hadden opgeschreven- heeft de eigenaar toen speciaal voor ons '15 miljoen mensen' gedraaid. Ik was in een Spaanse enclave beland... Maar, de sfeer was super. Heel vriendschappelijk en gezellig. Tot aan de goal. Toen had ik wel een beetje gehad met de senores en senoritas. Uiteraard waren ze waanzinnig blij en dat werd 6 minuten later nog extremer.. Iedereen (de oranje shirtjes uitgezonderd) stond op de tafels te dansen, met bier te gooien en in het Spaans te schreeuwen. Grrr... Heb mijn Spaanse vriend gefeliciteerd en ben toen naar huis gelopen.. Wat een deceptie. Tijdens de wedstrijd heb ik twee uur lang gedacht, 'wacht maar, jullie kunnen nu wel schreeuwen en lachen, maar dat zal jullie snel vergaan..' Maar helaas... Jullie weten hoe het is afgelopen.. Oja, en de goal word in elk metrostation op minstens één scherm tot in den treuren herhaald, dus ik word er elke dag nog even fijn aan herinnerd... Er waren veel mensen die speciaal voor mij een oranje shirtje hadden aangetrokken, maar die hebben Het gevoel toch niet.. Opbeurende woorden als 'ja maar, jullie zijn zo'n klein land en dan ben je de tweede van de wereld, dat is toch heel goed!' of 'ach joh, over vier jaar is er weer een kans' hielpen mij niet zoveel na afloop :-)
Maar goed, er is meer op de wereld dan voetbal (hè pap!). Ik heb ook een ontzettend leuke kalligrafieworkshop gedaan afgelopen week, we hebben er weer een karaokenight opzitten, ik heb twee Nederlandse vrienden van Wigger op bezoek gehad, ik ben van klas veranderd (zit nu op een niveau dat er in de klas geen Engels meer gesproken wordt, ook grammatica wordt in het Chinees uitgelegd.. pff!) we hebben een feestje gehad omdat hutongschool 5 jaar bestaat, een Amerikaans feestje in verband met the 'Fourth of July', kortom, allemaal andere leuke dingen!
En nog minder dan twee weken voordat mijn pappie en mammie op bezoek komen! Yay!
Liefs vanuit Beijing (waar het overigens de afgelopen dagen voor het eerst in weken geen 35 graden of meer is, best lekker!)
Waar vind je..
... doperwtjesijs (bah!)
(Ik heb geen inspiratie meer, ik heb een nieuwe, frisse blik nodig voor alle opvallende dingen..)
Voor de foto's:
Album=WHFRCFVB
13 Juli 2010 - 11:28
Karin:
Hoi Wieteke,
Wat snel weer een leuk verhaal van je! Knap van je om in de kroeg te blijven zitten met zoveel Spaans om je heen.
Balen was het zondag. 's Avonds geen feestje meer.Vandaag worden ze gehuldigd in Amsterdam met een rondvaart door de grachten. Hier is het gelukkig ook niet meer zo tropisch warm.
Groetjes van ons -
13 Juli 2010 - 11:52
Hanneke Van Bladel:
Hi Wieteke,
Leuk om je te volgen en je enthousiaste verhalen te lezen!
Laatst 'viel' ik je 'lastig' met het verhaal van een vader die zijn zoon voorlopig niet meer uit de gevangenis zag komen...
Is toch gelukt. Bij deze zijn verhaal van 12 juli.
Ik wens je veel plezier verder in Beijng.
Hanneke (moeder van Josien en Marijn, Jubal-jeugd)
Beste mensen,
Ik had beloofd vandaag (maandag) een update te geven van de situatie van Jimmy in China (Xi’an).
Het doet me goed jullie te kunnen meedelen dat het met Jimmy goed gaat. Ik heb nu sinds zijn vrijlating een paar keer met hem gesproken. Hij klinkt weerbaar maar gelukkig niet te emotioneel. Belangrijk nu is dat hij veilig China uitkomt en zijn mening over wat er is gebeurd op dit moment voor zich houdt.
Dat de autoriteiten niet blij zijn met de aandacht is inmiddels wel duidelijk geworden. Dit zal zeer waarschijnlijk de reden zijn dat hij het land wordt uitgezet. Hem is vandaag aangezegd uiterlijk 18 juli op het vliegtuig te zitten anders wordt hij gearresteerd en opnieuw opgesloten. De aanklacht doet er kennelijk niet toe.
Hij zal zijn zaken deze week zoveel mogelijk moeten afhandelen (o.a. de verkoop van zijn nieuwe appartement in Xi’an waar hij sinds oktober vorig jaar woonde). Dus wie nog interesse heeft………..? ;-)
Hier in Nederland zijn we gewend onze mening te uiten en in vrijheid te handelen. De gebeurtenissen van afgelopen week laten zien dat dit toch iets zeer speciaals is en we hier bevoorrecht zijn.
Ik wil jullie nogmaals bedanken voor jullie medeleven en hulp.
Zie dit bericht als een voorlopig laatste update. Ik ga uit van de goede afloop. Mocht het anders zijn dan kom ik bij jullie terug.
Via Twitter zal ik de komende tijd in elk geval de voortgang rapporteren.
Met hartelijke groet,
Pieter van der Have
13 Juli 2010 - 18:57
Thea:
Is wel heel speciaal zoals jij nu de finale hebt kunnen beleven!
We hebben net genoten van de tocht door de grachten en van de huldiging op het Museumplein! Super!
Op naar de EK-finale!
Tot gauw en liefs!
13 Juli 2010 - 21:35
Mark:
Hoi Wieteke,
Ik kan melden dat de vlaggen en andere prullaria op de Backerstaat inmiddels al weer zijn verdwenen, het was meteen na de wedstrijd opvallend rustig in onze buurt. Maar ja, wat wil je ook met zo'n resultaat. De huldiging vandaag in Amsterdam was echter wel weer een groot feest, alsof de wereldbeker toch gewonnen was......
Leuk dat je al in de "gevorderderde" klas zit voor wat betreft je chinese taal.
Ik zie dat Jos en Thea binnenkort bij je op bezoek komen, dat zal zeker een goede tijd samen worden.
Ik kan je melden dat ook ik een aardig eind in de richting van jou op weg ben. Ik ga namelijk van 28 juli t/m 1 augustus mee met Fieke op een vlucht naar Hangzhou in China. Helaas geen Beijing, anders was ik je zeker komen opzoeken.
Het zat al veel lander in de planning om met haar mee te gaan naar bijvoorbeeld Zuid Amerika, maar door omstandigheden moest dat steeds worden afgeblazen. Nu kwam deze kans, en die heb ik met beide handen aangegrepen.
Ik ben op dit moment bezig om mijn visum aan te vragen, de ticket is al binnen. Ik hoop dat ik net als jij veel mooie en leuke momenten ga beleven in China, en dat we als jij terug bent, we onze herinneringen en foto's kunnen uitwisselen.
Groetjes en veel plezier de komende tijd.
Mark -
14 Juli 2010 - 19:38
Olga:
De octopus is wereldnieuws, dus ook bij ons bekend. De plaatselijke snackbar (woktaria) in Arnhem-Noord heeft zelfs octopus Paulie ringen op het menu staan sinds zondag.
Al met al een beetje een domper op deze prachtige zomer.
Hier is het de afgelopen tijd warm en heerlijk weer. Her en der een stormpje met windstoten van 100 km per uur, maar daar kunnen wij Hollanders wel tegen.
Laat ff tijdig van te voren weten wanneer je terug komt naar Nederland, ook al is het maar voor een korte vakantiebreak. Ik kan dan wel een gaatje vinden bij de Iriszorg, want volgens mij stroomt er op dit moment meer alcohol door jouw aderen dan wat anders....
Geniet er lekker van!!
Kus Ol -
14 Juli 2010 - 20:56
Femke:
Ha Wieteke,
Mooi om te lezen hoe jij de finale daar aan de andere kant van de wereld hebt beleefd. Hier is inderdaad alle oranjegekte weer verdwenen en als het al niet weg was gehaald, dan was het vanavond wel ver weg geblazen door het noodweer dat over ons land ging. Onze mooie vijgenboom ligt dwars door de tuin!! Gelukkig staat de andere er nog. Je bent goed bezig daar! Geniet ervan! Liefs Femke -
15 Juli 2010 - 13:12
Nathan:
België treurde ook mee met Nederland. Het had niet mogen zijn.
Tot snel in ieder geval en door iedereen de groeten daar!