Verwarming - Reisverslag uit Beijing, China van Wieteke Erkens - WaarBenJij.nu Verwarming - Reisverslag uit Beijing, China van Wieteke Erkens - WaarBenJij.nu

Verwarming

Door: Wieteke

Blijf op de hoogte en volg Wieteke

19 November 2010 | China, Beijing

Hoi!

We hebben verwarming! Dat mag heel normaal lijken, maar ik kan je vertellen dat dat niet
zo is. Voor degenen die niet weten hoe het hier werkt zal ik het even kort uitleggen.
De overheid bepaalt wanneer de verwarming hier aan kan. Dat is normaal gesproken op de 15e van november (15 maart gaat ie weer uit), alleen bij extreme omstandigheden (dat wil zeggen 4 opeenvolgende dagen met overdag vorst) wordt er van die regel afgeweken.
Maar.. het was hier de afgelopen weken al aardig koud. Het vroor niet, maar om het binnen
koud te hebben als je huiswerk maakt, hoeft het ook niet te vriezen. Zeker niet voor een
koukleum als ik! Maar goed, afgelopen maandag was het de 15e en jawel, na een telefoontje naar de huisbaas omdat we nog niks voelden was er dan dinsdagochtend toch een klein beetje warmte.. Nog steeds niet top (ik kan bijvoorbeeld niks instellen, geen aantal graden ofzo, kan
em niet eens uitzetten, dus dan gaat er een raam open, lekker zonde!) maar ben er wel blij mee!

Verder is het hier weer erg leuk. Het is geweldig om terug te zijn. Toen ik het vliegveld binnen liep voelde ik me al weer thuis. Chinese gesprekken om je heen en overal alleen maar
karakters. Jippie. Na een hoop geregel, veranderingen in werktijden, nog meer veranderingen in werktijden en toen alles geregeld was toch weer veranderingen in werktijden is het nu rond.
Door dit alles ben ik weer terug in mn eigen oude klasje voor Chinese les. Met twee nieuwe studenten en één oude klasgenoot. Er zijn veel nieuwe studenten aangekomen in de tijd dat ik weg was, niet normaal! Gelukkig waren er ook nog veel mensen die ik wel kende en die
ook blij waren dat ik er weer was. Werd met een etentje verwelkomd. Gisteravond met wat oude en nieuwe mensen naar de kroeg
geweest en dat was weer ouderwets gezellig. Morgenavond karaoke! Ik denk dat ik een karaokebar in Nederland ga opzetten en dan word ik zelf m’n grootste klant. Zooo leuk!

In de afgelopen weekenden ook weer eens twee toeristische dingen gedaan, dat was al een mooi poosje geleden. Naar de ‘Geurige Heuvels’ geweest, die staan in de herfst bekend om hun schoonheid door de variatie in kleuren aan de bomen (ja, ik weet dat elk bos dat in
Nederland heeft, maar hier moet je er toch echt naar op zoek ;-)). Was leuk en gezellig, met uitzondering van de kabelbaan rit met zeer harde wind. Ik bestierf het. Ik denk dat de kabelbaan in Nederland gesloten zou zijn vanwege te harde wind. Weer een ervaring rijker.
Afgelopen zondagmiddag naar het ‘Capital Museum’ geweest. Een waanzinnig mooi gebouw
met te veel tentoonstellingen om in één keer te bekijken. We hebben ons beperkt tot Chinese tradities van 100 jaar terug en Boeddhistische beelden. Zeker de moeite waard en ik was
er nog nooit geweest.

… Wanneer ik dit schrijf is het twee dagen verder. Ik had geen tijd om het bericht af te maken. Gisteravond was de karaoke avond en het was weer een groot succes. Halverwege kwamen er vier zeer dronken Chinese mannen een kijkje nemen en hebben we zelfs een aantal nummers samen in het Chinees gezongen. Ik ga in februari een internationaal examen Chinees doen, zodat ik een bewijs heb van wat ik hier het afgelopen jaar gedaan heb en ook een indicatie van het niveau dat ik behaald heb. Dat wordt nog hard studeren!

Vanavond is er een liefdadigheidsconcert. De opbrengt gaat naar zwakbegaafde ouderen in Beijing. Voor hen is geen opvang en het eerste doel is hun in ieder geval en plek aan te bieden waar ze veilig zijn en er vermaak is. Een van Beijings bekendste bands treed op, waar ik ook nog echt een liedje van ken. Ben erg benieuwd. Daarnaast hebben we een optreden van een Tibetaanse groep en van de ‘most hairy man ever’…

Ik hou jullie op de hoogte van het reilen en zeilen hier!

Liefs, Wieteke

• 19 November 2010 - 12:41

Rita:

Hoi Wieteke,
    Grappig dat je je daar zo thuis voelt. Ik hoop dat je straks weer kunt wennen aan onze 'gewone saaie' koppen :-) Ondertussen veel plezier daar. Het klinkt als een hele lange fantastische vakantie met veel 'site seeing' en gezellige avonden. Leuk!!

• 19 November 2010 - 16:41

Thea:

Jammer dat wij dat Capital Museum hebben gemist toen we in Beijing waren.
    Moeten we toch nog een keer terug....
    Liefs!

• 23 November 2010 - 13:46

Maite:

Hey Wietje,
    Het is er helemaal bij ingeschoten om je nog een goede reis terug te wensen (en ja, ik moest idd die donderdagochtend ineens werken), sorry! Fijn dat het als thuiskomen voelde na je Hollandse bezoekje! Geniet van je laatste maandjes en studeerze vast voor het examen!
    x
    ps. ik ben voor het idee van de karaokebar hier :-)

• 02 December 2010 - 18:32

Femke:

Ha Wieteke,

Alvast een heeeeeeele fijne verjaardag gewenst voor morgen! Van harte proficiat!!! Geniet er van daar. Wat voor feestactiviteiten heb je allemaal in de planning?

Liefs,
    Femke