Shanghai - Dag 5 - Reisverslag uit Beijing, China van Wieteke Erkens - WaarBenJij.nu Shanghai - Dag 5 - Reisverslag uit Beijing, China van Wieteke Erkens - WaarBenJij.nu

Shanghai - Dag 5

Door: Wieteke

Blijf op de hoogte en volg Wieteke

05 Oktober 2008 | China, Beijing

In 2010 vindt in Shanghai de wereldtentoonstelling plaats. Zoals Beijing de afgelopen jaren druk bezig is geweest om zich in te stellen op buitenlanders, zo doet Shanghai dat nu. De stad is één grote bouwput, om er voor te zorgen dat het er over twee jaar netjes uitziet. Ik vraag me ook af in hoeverre bepaalde verschillen tussen beide steden door de Olympische Spelen komen. Zo vind je in Beijing geen bedelaars op straat, in Shanghai waren die er volop. Mensen in China zijn ervan overtuigd dat ze meer geld krijgen als ze gehandicapt zijn, of als ze zielige kinderen om geld laten vragen. Zo hebben we een oud vrouwtje dat krom met een stok liep, achter ons aangehad. Ze strompelde en vroeg om geld. Toen wij nee zeiden begon ze ons te volgen en merkten Jasch en ik voor de gein tegen elkaar op dat ze best hard kon lopen met zo'n stok. Toen het haar duidelijk werd dat ze echt niets kreeg, ging ze rechtop staan en stak ze zonder stok de straat over.. Vlakbij het Nationaal Museum zat een klein meisje op haar knieën op de grond met een omgekeerd half waterflesje in haar handen om geld te bedelen. We hebben daar een tijdje gezeten en om de zoveel tijd liep ze naar haar moeder, die een eindje verder op een muurtje zat, om het geld af te dragen.. Dan kreeg ze een duw en kon ze weer van voor af aan beginnen.. Zijn dit gewoon zieke mensen of zijn het de omstandigheden die je tot zulke dingen dwingen?

Terug naar de verschillen tussen Beijing en Shanghai. In Beijing zijn straatverkopers in de metrostations niet toegestaan, in Shanghai stikte het ervan. Op straat werden we ook regelmatig aangsproken door mannetjes met een kaart met daarop hun verkoopbare waar. Het is dan de bedoeling dat je met ze mee loopt. Dan brengen ze je naar één of ander achterafplekje en kun je horloges, tassen, riemen etc. kopen. Toen Jasch zonder mij op straat liep, werden zelfs de vrouwen in de aanbieding gedaan. Ik ben benieuwd hoe dit over twee jaar allemaal is.

Net zoals Beijing zeer trots was op de OS, zo is Shanghai zeer veguld met het vooruitzicht van de Expo. Er is een tentoonstelling ingericht met alle plannen op het gebied van stadsontwikkeling tot aan Expo 2010. Daar zijn we vandaag geweest. Er was een geweldig grote maquette van alle bouwplannen en ik moet zeggen, het zag er indrukwekkend uit. De mascotte, een blauw poppetje is geïnspireerd op het Chinese karakter voor 'mensen' () en de kleur blauw staat voor oceanen, toekomst en vooruitgang. Het logo van de wereldtentoonstelling is geïnspireerd op het karakter voor 'wereld' ().

Na deze tentoonstelling zijn we over een 'vogeltjes- en bloemenmarkt' gelopen. Ze boden daar allerlei dieren ter verkoop aan. Jonge honden en poesjes, maar ook schilpadden en krekels in potjes. De krekels worden gehouden voor het geluid en om krekelgevechten mee te houden. Waarom er ook andere kleine insecten on potjes werden verkocht weet ik niet. Ook waren er vissen te kust en te keur, kennelijk overleven neon tetra's ook zonder zuurstofapparaatje, zonder verlichting en zonder verwarming..
Af en toe best schokkend..

Na de markt zijn we naar de Jing'an tempel geweest. Deze werd gerestaureerd. De mensen op de foto's proberen muntjes in de wierooktoren (ik heb echt geen idee hoe zoiets heet..) te gooien, dat brengt geluk.

's Avonds zijn we uit eten geweest bij 'M on the Bund', een zeer chique restaurant met uitzicht over de Bund en op Pudong. Het was vandaag woensdag 1 oktober, Nationale Feestdag, en dus ontzéttend druk in de stad. Stel je Koninginnedag op de Korenmarkt voor..

• 05 Oktober 2008 - 07:06

Thea:

Dan willen jullie in 2010 zeker weer......?!

• 06 Oktober 2008 - 07:10

Martine:

Hey Wiet (en Jasch)

Wat een enorme stad zeg shanghai!! al die hoogbouw! Hebben jullie ook t nieuwe gebouw van financieën (??) gezien, t hoogste gebouw van China, was gister nog op het nieuws als de hoogste uitkijkpost van China met ruim 400 meter...

En wat sneu al die beestjes en bedelaars, kun je idd maar beter gewoon doorlopen als je ziet hoe ze je voor de gek houden...

x Martine