Kerk, moskee en meer - Reisverslag uit Beijing, China van Wieteke Erkens - WaarBenJij.nu Kerk, moskee en meer - Reisverslag uit Beijing, China van Wieteke Erkens - WaarBenJij.nu

Kerk, moskee en meer

Door: Wieteke

Blijf op de hoogte en volg Wieteke

15 November 2008 | China, Beijing

't Is alweer een poosje geleden..
Twee weken terug zijn Stacey en ik op zaterdag naar de Koeienstraatmoskee geweest. Het is de grootste en oudste moskee in Beijing. Het mooiste gedeelte was de eigenlijke gebedszaal, maar die was gesloten voor niet-Moslims. Door de ramen heb ik geprobeerd wat foto's te maken. Raar om een moskee in Chinese stijl te zien, voor mij is het net een tempel. Het was een mooi complex. Na het bezoekje hebben we in de Moslimwijk geluncht met hotpot. Toen zijn we met de metro naar Wangfujing gegaan, de beroemde winkelstraat waar zich ook een (katholieke) kerk bevindt. Dat het katholicisme in China niet zo groot is werd weerspiegeld in het formaat van de kerk, het was maar een klein exemplaar. Wel een mooie. Helaas mochten we binnen geen foto's maken. Ik wilde naar goed katholiek gebruik een kaarsje opsteken, maar ook dat was niet mogelijk. We waren snel weer buiten! Toen wat rondgedwaald op Wangfujing en met Jason afgesproken, hij had ondertussen een nieuwe studente van het vliegveld gehaald. Dit weekend was het eerste van november en dat betekent dat er zo'n 6 nieuwe mensen aangekomen zijn. Veel Duisters. Tot nu toe waren er denk ik de meeste Nederlanders, maar die koppositie is nu door Duitsland overgenomen. Hutongschool heeft een nieuw appartement gehuurd, in dezelfde wijk als waar wij wonen, er daar zijn vier jongens heen verhuisd, dus die wonen nu bij ons in de buurt.
's Avonds hadden we in het huis van de andere buren een 'Jellowshotparty'. Misschien ben je bekend met de ranzige jellysnoepjes die Engelsen en Amerikanen eten op kinderfeestjes. Kennelijk is het een goed gebruik dat over te doen tijdens je studie, maar dan gevuld met een wodkashotje, naast de jelly met een smaakje. Heel apart. Maar uiteraard wel gezellig. Tegen twaalven zijn we naar Wudaokou geweest, om daar uit te gaan.
De volgende dag naar de Botanische Tuinen geweest, maar toen was ik helaas m'n camera vergeten. Ik heb hier in Beijing niet eerder zoveel groen bij elkaar gezien, het voelde net alsof ik door Bato'swijk liep. Ook wel weer een keer leuk, in plaats van alle vervuiling in de stad.
Ik merk niet echt iets van de vervuiling met ademen, maar als je je neus snuit in een zakdoekje, dan ziet dat eruit alsof je Zwarte Piet gespeeld hebt.. En een wit shirtje kun je geen tweede dag aan. Ik ben benieuwd naar de Hollandse lucht!

Vorig weekend van alles gedaan, maar alleen van de Beijing Opera voorstelling in het Lao She Teahouse heb ik foto's. Onder genot van -zeer sterke- thee werden we twee uur vermaakt met allerlei Chinese kunstvormen. Toen Jasch en ik twee jaar terug in Beijing aankwamen was dit theehuis de eerste plek waar we heen gebracht werden. Na het droppen van de koffers in het hotel gingen we toen gelijk door. Grappig om daar nu weer geweest te zijn.

Van de week twee keer afgesproken met m'n languagepartner (of 'taalvriendje', zoals de onofficiele vertaling luidt). Ik kan met haar nu een klein gesprekje voeren in het Chinees. Bijvoorbeeld over wat ik de afgelopen dagen gedaan heb, of wat ik nog ga doen.

Gisteravond uit geweest, in Sanlitun, dat was ook weer erg geslaagd.
Nog twee weken te gaan nu, ik ga er volop van genieten, maar ben nu ook aan het uitkijken naar allerlei leuke dingen in Nederland!
Ik zal de komende tijd nog wat foto's maken van het leven van alledag hier. O ja, de foto's waar je wat jongens rare sprongen ziet maken, zijn genomen tijdens de pauze op school. Kristof, Adam, Jason en Andrew spelen 'jianzi' of 'turtsack' zoals het op school genoemd wordt. Een klein verenspeeltje dat je met je voeten moet overspelen. Superleuk om te doen!

• 15 November 2008 - 17:55

Karin:

Nog even en ben je weer in het kleine kikkerlandje! Leuk je verhalen te lezen en de foto's te zien. Ik heb bijna de feestneus weer op. Ben er klaar voor!! Als de "woonboot" gespeeld wordt ga ik alleen op de grond zitten. Volgende keer doe je weer mee, toch???
    Geniet er nog lekker van, tot gauw!! groetjes

• 16 November 2008 - 15:59

Jason:

Super sweet photos!!! But I am still depressed that somehow I got left out of several of these splendiferous adventures!!!!!!! D:

• 19 November 2008 - 19:17

Nelleke:

Hai Wieteke, je hebt nog even dus stuur vooral nog foto's, het kan nog 9 dagen als ik het goed heb. Je kan in ieder geval terugkijken op een fantastische tijd. Nu terug naar het koude Nederland met dit weekend kans op natte sneeuw, tot snel op sinterklaasavond en een goede vlucht terug, liefs

• 19 November 2008 - 20:26

Eefke:

Ha Wieteke, geniet van de laatste momenten daar. Ik heb toch wel het gevoel dat je erg lang weg bent geweest, maar ik kan mij voorstellen dat de tijd voor jou is voorbijgevlogen. Het lijkt me wel erg leuk om binnenkort je verhalen te horen i.p.v. te lezen! Tot snel, Eefke

• 23 November 2008 - 21:03

Hans En Petra:

hoi wieteke,

Het is een tijdje geleden dat we gereageerd hebben. Aan je berichten en foto's te zien heb je het nog erg naar je zin. Neem je een aantal grote Japanse trommels mee, lijkt ons leuk om bij het concert te gebruiken. Dekindercie verloopt goed, maar je creatieve inbreng missen we wel. Ook bij Jubal mis ik de altsax voor me. Het is soms best wel handig om te luisteren naar wat jij speelt en wat ik moet spelen. Ook met de jubileumcie gaat het goed.Geniet er nog even van en tot ziens in nederland.

groetjes van ons allemaal.