Na twee dagen.. - Reisverslag uit Beijing, China van Wieteke Erkens - WaarBenJij.nu Na twee dagen.. - Reisverslag uit Beijing, China van Wieteke Erkens - WaarBenJij.nu

Na twee dagen..

Door: Wieteke

Blijf op de hoogte en volg Wieteke

30 Augustus 2008 | China, Beijing

Ni hao!
Gisterochtend tegen tien uur plaatselijke tijd (in NL is dat 4 uur ’s nachts) ben ik geland op Beijing Capital Airport. Het was een rustige vlucht, maar ik was blij dat ik er was. Op het vliegveld stond een zwaaiende medewerker van school me met zo’n bordje met m’n naam daarop op te wachten.
Samen zijn we toen met een taxi naar mijn appartement gegaan. Ik herinnerde me van twee jaar terug nog dat je wel een beetje levensmoe moet zijn om in Beijing in een taxi te stappen. Dat leek alles mee te vallen, de chauffeur hield zich netjes aan de snelheid, tot we de ‘bebouwde kom’ naderden. Levensgevaarlijk! Het was sowieso enorme druk (en dat terwijl slechts de helft van de auto’s de weg op mag, de ene dag de nummerborden eindigend op een oneven nummer en de andere dag de even nummers) en Chinezen geven geen voorrang die nemen voorrang..

Een korte schets:
Vier banen naast elkaar waar auto’s 80 mogen en de vijfde baan een ‘fietspad’ is. Zonder afscheiding. Of een meneer in een eenvoudig stratenveegkarretje op de linkerbaan. Daar wordt dan ook luid tegen getoeterd, ondanks de borden die overal staan dat je niet mag toeteren (of dat trompet spelen verboden is, dat maakt het plaatje niet helemaal duidelijk). Een zebrapad? Ben je gek joh, een auto is toch sterker.
Je bent veiliger als je met z’n tweeën of meer bent, want dan zou de auto weleens kunnen beschadigen (overigens betaalt een automobilist die iemand aanrijdt meer aan schadevergoeding als hij een Han-Chinees aanrijdt, dan wanneer hij iemand van een minderheidsgroep raakt..)
Ik heb al twee ongelukken gezien..

Na deze enerverende rit kwamen we aan bij mijn appartement (zie foto’s).
Hierna was het tijd om me te gaan registreren bij het politiebureau, de overheid wil graag weten waar ik uithang en wel binnen 24 uur na aankomst.
De politieagenten hadden echter lunchpauze, dus wel konden niet geholpen worden. Eerst maar naar school dan. Daar aangekomen viel ik met m’n neus in de boter, er werd toevallig een welkomstlunch georganiseerd en ik kon aansluiten. Gelukkig was ik het eten met stokjes nog niet verleerd. Het was een warm welkom. Zowel de medewerkers als de andere studenten waren erg hartelijk. Via een overdekte markt zijn we teruggelopen naar school (de schildpadden en padden op de foto zijn niet als huisdier, maar als lekker hapje bedoeld). Eenmaal daar aangekomen werd er nog een hoop geregeld (zo heb ik inmiddels een Chinese simkaart) en vervolgens heeft iemand me met de metro (jippie!) naar huis gebracht. Inmiddels was mijn huisgenote ook gearriveerd, Alexis, een meisje uit Canada dat in Zwitserland is opgegroeid. Ik heb m’n kamer ingericht en we zijn samen even een grote shoppingmall om de hoek ingelopen. En toen was ik echt doodop..
Ik sliep snel, maar heb helaas vannacht van 2 tot 5 wakker gelegen door de jetlag. Overigens is het hier om 19 uur al donker en wordt het om 5 uur weer licht.

Vanochtend had ik de wekker om 9 uur gezet. Helaas was dat op m’n Nederlandse telefoon en die stond nog op Nederlandse tijd.. Daar werd ik dus niet wakker van. Om 12 uur werd ik uit mezelf wakker. Toen naar het Tian’anmen plein geweest. Beijing maakt zich op voor de Paralympics!
Alle logo’s van de OS worden nu vervangen door Paralympische logo’s.

Voor je het plein op mocht moest je door een ‘security check’, dat wil zeggen dat je tas door een scanner wordt gehaald. Ik had dat echter in de metro al moeten doen, anders kom je het voertuig niet in Ook dit schijnt pas sinds de Olympische Spelen zo te werken. Een metrokaartje kost omgerekend € 0,20 en dan mag je de hele stad rond, zo lang je maar onder de grond blijft.. Vanmiddag samen met Alexis naar een grote kledingmarkt geweest.
Overigens kwamen we daar niet zonder horten of stoten, we hadden onszelf namelijk binnengesloten. We hebben een hele gezellige, smaakvolle voordeur (zie foto) die wel op slot ging, maar niet meer open kon. Gelukkig kwam Kristof, een Vlaamse medewerker van school, ons redden. Hij kreeg de deur van de buitenkant wel open. Die maar niet meer op slot doen dus..

Op de markt heb ik een sportbroek gekocht, want jawel, aanstaande woensdag ga ik voor het eerst badmintonnen! Kijken of de ontvangst net zo gezellig is als bij BCO..

Zaijian!

• 30 Augustus 2008 - 15:05

Jos En Thea:

Fijn om nieuws te lezen!
    We hebben inmiddels een foto gemaakt van je welkom op de site van de school. We mailen de rest.
    Liefs!

• 30 Augustus 2008 - 19:47

Jennie:

hoi wiet
    leuk om te zien waar je woont en wat je ziet ook om te horen wat je allemaal doet dat je geniet is wel te zien veel liefs tante jennie

• 30 Augustus 2008 - 20:49

Jascha:

Hey Schatje,
    Wat leuk om te zien (& te lezen) hoe je eerste dagen zijn geweest! Zie dat je je eerste massage al achter de rug hebt.
    -X-

• 31 Augustus 2008 - 09:07

Karin:

Hoi Wiet,

Leuk om te lezen hoe het bij je is. Foto's zijn erg leuk. (De drop is nog niet op.)
    Ik blijf je volgen!!!
    Dikke kus, Karin

• 31 Augustus 2008 - 09:42

Merit:

Hoi Wieteke,
    Wat leuk om je verhalen te lezen en de foto's te zien!!!! Ben benieuwd hoe je eerste schooldag zal zijn.....
    Veel leifs, Merit

• 31 Augustus 2008 - 09:45

Merit:

Liefs bedoel ik (jij bent nogal van de anti-spelfouten he hihi)

• 31 Augustus 2008 - 10:43

Lydia:

Lieve Wiet,
    Watleuk om te lezen hoe je eerste indrukken zijn en vooral de bijgeleverde foto's vond ik erg verhelderend.Je hebt zeker al veel plezier van je nieuwe camera.Ik denk,dat het een geweldige ervaring voor je gaat worden.Je begrijpt zeker wel hoe zielig ik de te verorberen beestjes vond! liefs Lydia

• 31 Augustus 2008 - 17:38

Judy:

He Twiedel,

Leuk je verhaal en je foto's!! Ik blijf je volgen. BEn benieuwd hoe het op school gaat. Wanneer is je eerste les?

xxx Juud

• 01 September 2008 - 07:14

Nelleke:

Hai, ik heb je site van Jascha gisteren gekregen, zal jouw Beijing-tijd op de voet gaan volgen.
    Erg leuk die verhalen van je. Je geniet in ieder geval volop zo te lezen en aan de foto's te zien, liefs!